Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як дистанційні консультації рятують життя пацієнтів із хворобами серця у Запорізькій області

5 листопада 2018
6057

Більшість людей із гострим інфарктом можна врятувати, якщо буде вчасно встановлений діагноз і надана невідкладна допомога. У великих містах із цим зазвичай немає проблем, а для мешканців віддалених районів поїздка до вузькопрофільного спеціаліста може вартувати життя. Одним із рішень цієї проблеми можуть стати дистанційні консультації. Розказуємо, як це працює у Запорізькій області.

 

Комп'ютери та електрокардіографи в усіх центрах первинної допомоги

У Запорізькій області було створено систему дистанційного консультування лікарів первинної ланки з фахівцями відділення інтенсивної терапії КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» Запорізької обласної ради. Тобто у складних діагностичних випадках пацієнтів з кардіологічною патологією терапевт, педіатр чи сімейний лікар можуть оперативно проконсультуватись з кардіологами у реальному часі.

Усі 32 центри первинної медико-санітарної допомоги Запорізької області мають необхідне обладнання - комп'ютери, електрокардіографи із можливістю запису ЕКГ на флеш-носії. Обладнання було придбане у рамках субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу» у Запорізькій області. Субпроект є частиною спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

 

Дистанційні консультації: як це працює

Можливість швидко отримувати консультації вузькопрофільних спеціалістів-кардіологів значно вплинуло на рівень надання медичних послуг населенню Михайлівського району і врятувало не одне життя, - розповідає завідувач відділення невідкладної первинної медико-санітарної допомоги Михайлівського району Запорізької області Валерій Плющ, який часто виїжджає додому до пацієнтів та відправляє своїх підлеглих на виїзди.

«За необхідності будь-який черговий лікар безпосередньо у пацієнта вдома знімає електрокардіограму на флешку. Далі або прямо з дому хворого, якщо є така можливість, або по поверненню до відділення зв’язується по Skype із відділенням інтенсивної терапії Запорізького центру серцево-судинних захворювань, передає електрокардіограму і за 10-15 хвилин отримує її розшифровку. Це в значній мірі допомагає встановити правильний діагноз», – розповідає Валерій Плющ.

Зазвичай у реанімаційному відділенні запорізького кардіоцентру цілодобово чергують двоє лікарів-кардіологів, які у режимі реального часу консультують лікарів первинної ланки.

 

Результати впровадження дистанційних консультацій

З моменту запровадження системи дистанційних консультацій сімейними лікарями із районів було направлено вже сотні електрокардіограм.

«Завдяки впровадженій системі дистанційних консультацій у нас, з одного боку, зменшується кількість помилкових госпіталізацій та непідтверджених діагнозів, а з іншого – всі ургентні хворі із гострими станами якнайшвидше потрапляють до нас – у те місце, де вони можуть отримати ту допомогу, якої потребують. Адже наш «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» є одним із закладів, що входять до всеукраїнської мережі реперфузійних центрів. Ми працюємо 24/7/365 та маємо досвідчену бригаду інтервенційних кардіологів», – говорить заступник генерального директора з медичної роботи КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» Запорізької обласної ради Ярослав Малиновський.

Завдяки обладнанню, закупленому за кошти проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», мешканці найвіддаленіших районів Запорізької області тепер можуть безоплатно отримати фахову консультацію лікаря-кардіолога Центру серцево-судинних захворювань прямо вдома або в амбулаторії. А це означає – правильний діагноз та своєчасне якісне лікування.

Читайте також