Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ігор Кузін: Вперше з початку війни послуги з супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом будуть профінансовані держбюджетом

6 вересня 2023
294

Україна входить до країн з високим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу за оцінками ВООЗ. Лише у липні 2023 року в Україні зареєстровано 1 362 нових випадки туберкульозу, загалом медикаментозне лікування отримують понад 12,5 тисяч пацієнтів. Щоб зупинити поширення захворювання і підвищити ефективність лікування, пацієнт має отримувати безперервну терапію. Для цього держава вперше з початку широкомасштабної війни оголошує закупівлі послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом. 

«Ми почали впроваджувати план переходу від донорського до державного фінансування послуг у сфері протидії туберкульозу. Повномасштабна війна змістила акценти, і поки медична сфера переорієнтовувалась на “воєнні рейки” уряд України та міжнародні партнери завдяки коштам донорів продовжили забезпечувати 12,5 тисяч пацієнтів діагностикою та ліками для безперервної терапії. Це один із основних компонентів подолання туберкульозу на рівнях від регіонального до національного. Зараз ми поступово повертаємо до запланованого плану переходу, для цього Міністерство охорони здоров’я України виділило близько 12 млн гривень на медико-соціальні послуги. Це дозволить організаціям, які працюють в сфері подолання туберкульозу, мають досвід та працюють за цими програмами, взяти участь у тендері та надавати ще більше послуг для пацієнтів», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

12 млн гривень з державного бюджету виділено в рамках програми «Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями». Проведення тендеру та закупівлю послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів з туберкульозом коштом державного бюджету проводить Центр громадського здоров’я. 

Послуги, які будуть доступні для пацієнтів з туберкульозом в рамках державних закупівель, включатимуть індивідуальний план супроводу та контролю лікування пацієнта, психологічну чи юридичну допомогу. Зокрема, надання та контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів, лабораторну діагностику та, в разі потреби, супровід для госпіталізації.  

«Послуги медико-психосоціального супроводу пацієнтів з туберкульозом дозволяють комплексно підтримувати пацієнтів під час лікування. Пацієнти, які отримують такі послуги, частіше завершують повний курс лікування та не пропускають прийом протитуберкульозних препаратів. Особливого значення надання даних послуг набуло в умовах дії воєнного стану, коли пацієнти з туберкульозом стикнулися з проблемою внутрішнього переміщення, втрати роботи, зниження якості життя, збільшення психологічного навантаження», – зазначила Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоровʼя.

Наразі за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією послуги медико-психосоціального супроводу надають регіональні неурядові організації за умов конфіденційності та толерантності до хворих. Пацієнт може звернутися до свого лікаря чи в разі зміни місця проживання до найближчого закладу, який надає послуги з лікування туберкульозу, та дізнатися про програми підтримки від неурядових організацій.