Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Хто і чому протистоятиме медичній реформі? (інфографіка)

10 травня 2017
4200

Реформа охорони здоров’я торкнеться всієї медичної галузі – від освіти до фармринку, повністю зруйнує стару філософію відносин між лікарем та пацієнтом, вдарить по лобістах, які захищають тіньові потоки, та викличе спротив «споживачів» бюджетних коштів за ліжко-місця. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, коментуючи питання хто виграє/програє від медичної реформи та чи очікувати спротиву змінам.

Напередодні винесення відповідних законопроектів на розгляд парламенту він, зокрема, зазначив: «Будь-які зміни завжди лякають, і це нормальна реакція людей на реформу. Однак її подальше зволікання призводитиме до того, що чисельність українців й надалі скорочуватиметься, про що свідчать демографічні показники. За даними офіційної статистики, за 25 років незалежності населення України скоротилося на понад 9 млн осіб, дитяче – зменшилось майже вдвічі і сьогодні становить 7,6 млн. У цій сумній статистиці не останню роль відіграє неефективна система охорони здоров’я».

Павло Ковтонюк розповів як реформа вплине на галузь. Так, впровадження оплати за конкретну медичну послугу або пролікований випадок знищить хабарі в конвертах, які пацієнти зараз платять всім – від санітарки до головного лікаря.  «Між лікарем та пацієнтом не буде готівкових розрахунків і хворого на каталці не питатимуть чи є у його родичів гроші, аби заплатити за операцію», – зазначив заступник міністра. 

Використання європейських протоколів лікування, у свою чергу, знищить таке поняття як «поліпрагмазія», коли пацієнту виписували надмірну і непотрібну кількість ліків. 

Впровадження референтних цін на ліки суттєво вплине на їх вартість та унеможливить «накрутки», коли ціна одного й того ж препарату в Україні вища, ніж, наприклад, у Польщі. А закупівля ліків через міжнародні організації знищить корупцію на тендерах. 

Окремо масштабні зміни торкнуться інфраструктури галузі у зв’язку з підсиленням одних лікарень та перепрофілюванням інших. 

За всіма згаданими сферами стоять великі фінансові потоки. Тож, реформа матиме широке коло противників в особі: хабарників в лікарнях та медуніверситетах, фармацевтичних лобістів та несумлінних дистриб’юторів, функціонерів, які утримували стіни і ліжка, депутатів, які не хочуть робити непопулярні кроки і ховаються за риторикою про недосконалість законопроектів чи неідеальність розрахунків. 

До тих, хто виграє від реформи належать: звичайні лікарі, які сумлінно роблять свою роботу та зарплата яких тепер залежатиме від кількості пацієнтів; молоді лікарі, які отримають європейську освіту; аптечний та фармацевтичний бізнес, які готові до чесної роботи на ринку; всі українці, які не будуть нести необґрунтовані витрати на ліки та медпослуги. 

«Зараз вирішальний час для уряду і нашої галузі. Нинішня парламентська сесія чітко покаже хто з політиків реально хоче змін, а хто продовжить 25-річну мантру про нову концепцію, закон чи пілотний проект в медицині», – зазначив Павло Ковтонюк.

Завантажити у форматі для чорно-білого друку