Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Головне не система, а громадянин – МОЗ презентувало пріоритети змін системи охорони здоров’я представникам регіонів

11 жовтня 2016
1025

10 жовтня в.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун разом із заступниками міністра та віце-прем'єр-міністром України Павлом Розенком зустрілися з представниками керівників структурних підрозділів охорони здоров'я в регіонах. Учасники зустрічі обговорили ключові зміни системи охорони здоров'я, цілі та стратегічні плани.

В.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун зазначила, що однією з нагальних потреб є перевизначення фінансової системи таким чином, щоб кожен громадянин гарантовано мав доступ до медичної допомоги. Для цього буде впроваджена система “гроші йдуть за пацієнтом”, спочатку на первинній ланці медичної допомоги, а згодом на вторинній та третинній ланках.

В умовах децентралізації, відповідальність та повноваження, зокрема щодо прийняття фінансових рішень, переходять на регіональний рівень. Заступник міністра Павло Ковтонюк відмітив, що для стимулювання змін системи фінансування тих регіонів, які швидше рухаються в реформах, має бути пріоритетнішим. “Наші податки мають йти на покриття вартості медичної допомоги. Зі свого боку громади мають забезпечити те, щоб люди її отримали”, – сказав заступник міністра.

З 2017 року розпочнуться зміни первинної ланки медичної допомоги. “Наше завдання — побудувати фундамент сімейної медицини. Кожен українець має отримати відповідь на запитання до кого звернутися, щоб отримати першу допомогу”, – зазначив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко. З наступного року будуть встановлені референтні ціни на ліки та введена компенсація їх вартості для певних видів захворювань; затверджені медичні протоколи лікування та впроваджені елементи страхової медицини. За словами віце-прем’єр-міністра, наразі питання реформи системи охорони здоров'я є одним із пріоритетних.