Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Глобальний фонд та Міністерство охорони здоров’я України обговорили співпрацю після закінчення гранту у 2017 році

25 жовтня 2016
812

Відбувся візит в Україну представників Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією щодо подальшої співпраці Глобального фонду з Україною, спрямованої на боротьбу зі СНІДом і туберкульозом.

У ході програми візиту було проведено спільну прес-конференцію д-ра Уляни Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, Марка Едінгтона, голови підрозділу з управління грантами Глобального фонду та Дмитра Шерембея, заступника голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, Голови Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

«Охорона здоров'я – це пріоритет Уряду України на 2016 та 2017 роки. Ми вдячні нашому міжнародному партнеру Глобальному фонду за підтримку змін в українській медицині та покращення у сфері лікування ВІЛ/СНІД та туберкульозу», – сказала під час прес-конференції доктор Уляна Супрун, в.о міністра охорони здоров’я України.

«Завдяки проектам Глобального фонду вперше за 20 років епідемії призупинено ріст смертності та понад 88 тисяч людей з ВІЛ отримали необхідне лікування. А всі обласні лабораторії забезпечили сучасним обладнанням для діагностики туберкульозу, а хворих на туберкульоз пацієнтів – необхідним лікуванням. Ми надіємося на продовження такої співпраці», – додала доктор Супрун.

«Нам дуже приємно підтвердити значний прогрес, якого досягнули цього року завдяки спільним зусиллям уряду України, громадянського суспільства та міжнародних партнерів. Маємо відзначити рішучість нової команди МОЗ у питаннях формування Інституту громадського здоров’я», – зазначив голова підрозділу з управління грантами Глобального фонду.

Марк Едінгтон відзначив також збільшення обсягів фінансування програм боротьби з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом майже на 140% у 2017 році та початок реформування системи охорони здоров’я в пенітенціарній службі.

«Той факт, що Національну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу очолив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, очевидний сигнал, що Україна готова брати на себе зобов’язання щодо зупинки епідемії ВІЛ та туберкульозу в країні та розширення доступу до лікування для нових пацієнтів», – додав пан Едінгтон.

Марк Едінгтон відзначив також, що такі рішучі кроки з боку України дають всі підстави вважати, що Глобальний фонд продовжить свої програми в Україні у 2018-2020 роках. А також підкреслив ключову роль громадянського сектору і насамперед пацієнтських організацій у якісних змінах щодо подолання епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

«Завдяки тісній співпраці нової команди МОЗ з представниками пацієнтських організацій наступного року додатково 34 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів зможуть отримати лікування», – говорить Дмитро Шерембей, заступник голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції СНІДу, Голова Координаційної ради БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

Загалом близько 9 тисяч пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом отримають необхідне лікування.

«Вперше Україна обіцяє забезпечити лікування пацієнтів у програмах замісної терапії за державні кошти. Проект бюджету на 2017 рік прийнятий Верховною Радою України у першому читанні. Ми віримо, що він буде затверджений остаточно і це стане суттєвим кроком до зупинки епідемій в Україні», – додав пан Шерембей.

Візит Глобального Фонду в Україну триває з метою оцінки реалізації програм із забезпечення сталості послуг щодо ТБ та ВІЛ-інфекції.

Отримання від України чіткого плану підтримки програм лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу протягом найближчих трьох років дозволить Правлінню Глобального фонду визначитись з умовами фінансування у 2018-2020 роках. Рішення про новий проект буде прийнято Правлінням Глобального фонду в листопаді 2016 року.