Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Фахівці з регіонів пройшли навчання щодо методології розрахунку обсягу 100% потреби ліків за Нацпереліком

22 вересня 2017
4349

Визначення 100% потреби ліків за Національним переліком основних лікарських засобів – це відповідальність за людське життя. Якщо буде заявлена більша потреба, то не вдасться закупити необхідні ліки для забезпечення інших напрямків нозологій. Заявимо меншу – виникнуть проблеми у повноцінному забезпечені ліками інших хворих. Ціна помилки – здоров'я чи навіть життя громадян.

 

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик під час тренінгу для фахівців структурних підрозділів обласних та міських держадміністрацій щодо механізму розрахунку 100% забезпечення ліками пацієнтів за оновленим Нацпереліком. 

За результатами тренінгу, протягом двох тижнів регіони мають сформувати обсяг потреби основних лікарських засобів, якими лікарні забезпечуватимуть кожного громадянина безкоштовно, за кошти державного та місцевого бюджету у 2018 році. 

«Завдяки Нацпереліку, у лікарів та лікарень з’явилася і ще одна, реальна, можливість впливати на зміни у фінансуванні охорони здоров’я українців. Нам потрібно консолідувати наші зусилля, щоб правильно розрахувати та заявити, які обсяги та скільки коштів нам дійсно потрібно за новим Нацпереліком. Отримавши цю цифру, ми матимемо чітке розуміння скільки ще препаратів ми зможемо додатково закупити для лікування людей, поза новим переліком основних лікарських засобів», – зауважив Роман Ілик. 

Нагадаємо, 16 березня 2017 року Уряд ухвалив оновлену версію Національного переліку основних лікарських засобів. Міністерство охорони здоров’я сформувало політику, відповідно до якої існує короткий список найнеобхідніших лікарських засобів, які гарантуються державою для забезпечення кожного громадянина медпрепаратами від найпоширеніших та найважчих хвороб безкоштовно. Ця вимога розпочне працювати в кожній українській лікарні з 1 січня 2018 року. 

Національний перелік сформовано на основі базового переліку ВООЗ та доказів ефективності, безпеки та економічної доцільності лікарських засобів. Нині у Національному переліку основних лікарських засобів є 367 найменувань дієвих препаратів від найпоширеніших хвороб, лікування яких в Україні визначено пріоритетом. До кінця року Міністерство планує розширити його ще кількома десятками препаратів. Ідея політики полягає в тому, щоб з наступного року забезпечити усіх хворих найнеобхіднішими ліками в повному обсязі. 

Для того, щоб жоден пацієнт не залишився без тих ліків, які він отримує за державний кошт – триватиме перехідний період, протягом якого паралельно з новим Нацпереліком і надалі діятимуть держзакупівлі ліків через міжнародні організації, а також закупівлі за кошти місцевих бюджетів. Крім того, Нацперелік буде доповнюватися новими лікарськими засобами щороку.

«Ідея проста – ми маємо забезпечити українців найнеобхіднішими ліками, а не купувати плацебо та вітаміни за кошти платників податків, як це відбувалося протягом 26 років. Політика забезпечення основними ліками від найпоширеніших захворювань допоможе нам врятувати тисячі життів та попередити можливі ускладнення від самолікування чи Google-терапії. Знаючи, що ліки є, люди звертатимуться до закладів охорони здоров’я частіше. А це поверне довіру до лікарів, що в умовах реформи галузі надважливо», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.