Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Європейська Академія Педіатрії й Українська Академія Педіатричних спеціальностей закликали МОЗ України продовжувати заходи у боротьбі з кором

18 березня 2019
5660

В офіційному листі очільники Європейської Академії Періатрії констатують, що причиною спалахів кору в європейських країнах став недостатній рівень охоплення вакцинацією. Зокрема складна ситуація з кором в Україні пов’язана з тим, що дві дози щеплень проти кору отримали менше 95% українців.

У  2017 році Україна увійшла в десятку країн світу з найнижчими рівнями охоплення вакцинацією. Українська Академія Педіатричних спеціальностей заявляє, що серед причин такої ситуації є як дефіцит вакцин у попередні роки, так і провина самих медпрацівників, які надавали необґрунтовані протипоказання до вакцинації, поширювали дезінформацію щодо вакцинації та проводили вакцинацію лише на папері.

“Вакцинація в Україні є частим предметом спекуляцій для політиків, політичних партій, що в угоду своїм вигодам безвідповідально підтримують антивакцинальні настрої населення, а часто й псевдонаукові заяви щодо вакцинації та, зокрема, відповіді на спалах кору”, - йдеться в офіційному звернені.

Європейська й українська педіатричні академії єдині в думці, що зупинити спалах і ліквідувати кір в країні може лише колективний імунітет, що можна досягнути високим рівнем охопленням дитячого населення, від року в рік буде  вакциновано щонайменше 95% дітей.

Європейська Академія Педіатрії рекомендує використовувати всі засоби, щоби максимальна кількість людей отримала пропущені щеплення проти кору:

  • проводити інформаційні кампанії щодо вакцинації, зокрема із залученням авторитетів і знаменитостей;
  • перевіряти карту щеплень при кожному відвідуванні лікаря;
  • вакцинація батьків педіатрами, вакцинація партнерів гінекологами.

Крім того, обов'язкову вакцинацію, включно з вакцинацією проти кору, паротиту і краснухи, варто зробити обов’язковою для медиків і вчителів. А дітям і підліткам вакцинація має бути обов’язковою для відвідування дитячих садків, школи й університетів.

Власне, більшість із цих кроків уже реалізуються:

  • Інформаційні кампанії, які проводить МОЗ України, направлені в основному на боротьбу з небезпечними міфами і фейками - бар’єрами, що змушують батьків відмовитись від вакцинації. Крім того, щотижня публікуємо статистичні дані щодо захворюваності на кір і важливості вакцинації.
  • МОЗ України також ініціювало  у січні “спецоперацію” у Львівській області, щоби посилили заходи з імунізації дітей віком 6–18 років. Зокрема у лютому раніше пропущені щеплення отримали майже 20 тисяч школярів і з цього місяця в області рівень захворюваності щотижня зменшувався в середньому на 10%. У березні вперше з початку спалаху кору Львівська область перестала бути лідером за рівнем захворюваності на кір.
  • З червня 2018 року в Україні безоплатно вакцинують від кору дорослих, які знаходяться в групі підвищеного ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил.
  • Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки. Згідно з Законом “Про захист населення від інфекційних хвороб” (ст. 15), відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації.

Разом з Європейською академією періатрії та Українською Академією Педіатричних спеціальностей нагадуємо основні факти про кір і вакцинацію:

  • Кір - одне з найбільш заразних інфекційних захворювань світу. Вакцинація єдиний дієвий спосіб зупинити спалах кору та мінімізувати кількість хворих.
  • 1 з 1000 хворих на кір помирає через ускладнення (наприклад, енцефаліт). Кір викликає тривале  ослаблення імунітету (імуносупресію) і, таким чином, підвищену смертність від інших інфекцій хвороб протягом щонайменше 2 років.
  • На відміну від кору, вакцина проти кору не призводить до ослаблення імунітету, збільшення кількості вірусних і бактеріальні інфекції в період після вакцинації.
  • Вакцинація проти кору має обмежену кількість протипоказань та повинна проводитися протягом усього року. Застуда не є підставою для припинення вакцинації, у тому числі від кору.
  • Вакцини проти кору, паротиту і краснухи є безпечними і широко й успішно використовуються в усьому світі протягом десятиліть.
  • Вакцинація проти кору є об’єктом фейків та маніпуляцій. Доведено, що таку методику використовують російські тролі та боти у інформаційних атаках проти цілих держав.
  • Вакцинація - це питання національної безпеки.
Читайте також