Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ЄБРР розглядає можливість фінансування розробки концепції реформування системи реєстрації лікарських засобів в Україні

27 жовтня 2017
2881

Усі аспекти української медицини потребують реформи. Зокрема – ринок лікарських засобів. МОЗ спільно з ЄБРР та міжнародними експертами працює над покроковим планом змін реєстрації препаратів. Мета –  врегулювати дійсну процедуру, яка є недосконалою у порівнянні зі світовими практиками.

Сьогодні, 27 жовтня 2017 року, в Міністерстві охорони здоров’я пройшла чергова зустріч з представниками Європейського банку реконструкції та розвитку та міжнародними експертами щодо майбутнього реформування системи реєстрації лікарських засобів в Україні. У ході зустрічі було обговорено співпрацю в розробці концепції, яка має не лише удосконалити порядок реєстрації лікарських засобів, а й передбачити конкретні кроки поступового розвитку всієї системи регулювання фармацевтичного сектору через її глибоку трансформацію. 

На зустрічі також обговорювали попередні рекомендації консорціуму міжнародних експертів, які детально вивчили ситуацію функціонування фармринку в Україні та надали свої пропозиції щодо його врегулювання з міжнародними стандартами.

Професор Лежек Борковскі, експерт консорціуму з реформ, привітав команду Міністерства з ухваленням Парламентом основного законопроекту, що має стати початком глобальних змін в системі охорони здоров’я України. “Польща надзвичайно зацікавлена в успішній реформі української медицини. Імплементація міжнародних стандартів функціонування охорони здоров’я дозволить у майбутньому покращити співпрацю наших країн не лише у розрізі фармацевтичного ринку, але й в усіх інших аспектах роботи якісної медичної практики”, — сказав він.

“Реформа охорони здоров’я, яку наша команда зараз робить в Україні, — це глибокі та основоположні перетворення цілої системи. Системи, котра була в Польщі ще у 1989 році. За 26 років поляки зробили дуже багато, аби вийти на той рівень системи охорони здоров’я, до якого українці так само прагнуть. І зараз ми мусимо пройти ті ж кроки, які пройшла кожна вільна та прогресивна країна. Щоб пройти цей шлях швидше, дуже багато змін ми робимо одночасно. Найближчі 2-3 роки буде дуже складно, адже будь-яка система завжди опирається перетворенням. Проте ми готові до цієї роботи та робитимемо все, аби українці також отримали гідну систему медицини”, — зазначила в.о. мінастра, доктор Уляна Супрун. 

Роман Ілик, заступник міністра, що курує напрямок фармакології відзначив: “Реформа ринку лікарських засобів – від наукових розробок, виготовлення, та реєстрації до питань споживання ліків, доступу та контролю обігу – потребує трансформації. Враховуючи передовий досвід країн Євросоюзу, зокрема Польщі, їх надбання, а головне – помилки, ми маємо унікальний шанс зробити українську модель  не тільки дієвою та сучасною але й економічно більш привабливою. Це ще одна політика Міністерства, над якою ми працюємо разом другий рік поспіль”.