Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Досвід Великобританії по інтеграції медико-соціальних послуг для підлітків буде включений у програму підготовки сімейних лікарів

27 квітня 2018
3673

Упродовж 23-26 квітня 2018 року міжвідомча делегація на чолі з в.о. міністра охорони здоров’я доктором Уляною Супрун вивчала систему надання медичних та медико-соціальних послуг підліткам у Великобританії, зокрема в містах Лондон та Брайтон, інтеграцію сервісів для підлітків в загальну сімейну медицину. Цей візит відбувся у рамках проекту ЮНІСЕФ «Сприяння інтеграції послуг, орієнтованих на підлітків, в систему первинної медико-санітарної допомоги в рамках поточної реформи системи охорони здоров’я в Україні», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я».

Підлітковий вік – це одна з найшвидших фаз розвитку людини, коли фізіологічна зрілість наступає раніше ніж соціально-психологічна. На зміни, які відбуваються під час підліткового періоду, впливають як індивідуальні особливості, так і середовище, в якому підліток зростає. Зміни, що сталися в підлітковому віці, мають наслідки для здоров'я протягом усього життя. Саме тому своєчасна підтримка підлітка, в т.ч. і з питань здоров’я, допомагає уникнути серйозних проблем із здоров’ям в майбутньому, попередити ризиковані практики та поведінку. Фокусуючись на підлітковому здоров’ї, ми формуємо здоров’я наступного покоління країни.

Делегація відвідала Королівський коледж лікарів загальної практики, Госпіталь Святої Марії, Муніципальну раду мм. Брайтон та Хов, спеціальну школу «Чейлі Херітедж» (Chailey Heritage) для дітей зі складними фізичними вадами (включаючи порушення слуху та зору), місцевих центрів, які надають медико-соціальну допомогу підліткам (Центр підтримки молоді, Центр для молодих людей, Служба з питань сексуального здоров’я та контрацепції), молодіжний центр здоров’я «Well Center», благодійну організацію для бездомних молодих людей «Centrepoint».

Досвід Великобританії по інтеграції медико-соціальних послуг для підлітків, міжвідомчій взаємодії буде включений у програму підготовки сімейних лікарів пілотних міст проекту – Полтава та Львів, а також врахований при підготовці нормативно-правових документів, методичних рекомендацій для сімейних лікарів в ході реформи охорони здоров’я.