Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Доступні ліки» для лікування розладів психіки та поведінки: як отримати?

20 червня 2023
1129

За даними аудиту потреб населення у послугах сфери психічного здоров’я, 40-50 % громадян України найближчими роками потребуватимуть психологічної допомоги та психосоціальної підтримки різного ступеня інтенсивності. 

Повномасштабна війна, а перед цим ще й пандемія, спричинили негативний вплив на психоемоційний стан українців. Поміж іншого, рівень споживання антидепресантів в країні у 2022 році сягнув піка і має тенденцією до зростання. На безрецептурні заспокійливі засоби українці щомісяця витрачають близько 300 млн грн*, при чому часто на недоказові, із сумнівною ефективністю препарати.

МОЗ ще раз акцентує на важливості консультації з сімейним лікарем чи психологом. По-перше, є ряд методик, які дозволяють покращити психічне здоровʼя без застосування медикаментозного лікування – і спеціаліст може розказати про них. А, по-друге, у разі необхідності лікар допоможе підібрати дієвий препарат і його дозування відповідно до потреби конкретного пацієнта.

До того ж завдяки програмі реімбурсації «Доступні ліки» українці з розладами психіки та поведінки можуть отримувати дієві ліки безоплатно або з незначною доплатою. Їх вартість аптеці напряму відшкодовує Нацслужба здоровʼя України (далі – НСЗУ) за програмою реімбурсації. Таким чином програма «Доступні ліки» дозволяє економити кошти громадян та збільшити доступність ліків.

  
Як отримати «доступні ліки» у разі розладів психіки

Загалом в програмі реімбурсації передбачено 66 препаратів, які призначаються у разі розладів психіки та поведінки, а також за епілепсії.
Алгоритм, за яким можна отримувати ліки безоплатно або з частковою доплатою, такий:

  1. У разі розладів психіки зверніться до сімейного чи лікуючого лікаря або психіатра, а за епілепсії – до невролога або психіатра. 
  2. Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та на його основі випише перший рецепт. 
  3. За наступними рецептами можна звертатися до лікарів первинної медичної допомоги: сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, які склав лікар-спеціаліст.

Нині 1 016 субʼєктів господарювання і 12 543 точки відпуску мають договір за програмою реімбурсації на препарати з лікування розладів психіки та поведінки, а також епілепсії. З рецептом можна звернутися в будь-який з них, незалежно від місця реєстрації. Впізнати таку аптеку серед інших можна за наліпкою «Доступні ліки» або знайти одним із наступних способів:

  • через аналітичну панель на сайті НСЗУ: перейдіть на сторінку «Перелік місць відпустку лікарських засобів за еРецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,
  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77,
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Нагадаємо, з 1 липня повертається норма відшкодування лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки» лише за електронним рецептом.

* За даними аудиту ресурсів системи надання послуг у сфері психічного здоров’я,  проведеного у межах роботи над Всеукраїнською програмою ментального здоровʼя «Ти як?” за ініціативою Олени Зеленської