Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Дисциплінарна комісія не вбачає дисциплінарного проступку у діях Олександра Лінчевського

11 червня 2018
3692

Таким є висновок Дисциплінарної комісії щодо виступу Олександра Лінчевського на засіданні Рахункової палати 15 травня 2018.

При ухваленні рішення Дисциплінарна комісія брала до уваги як критичний висновок лінгвістично-психологічного аналізу Національного інституту судової експертизи, так і експертні висновки фахівців з  біоетики, кримінального та кримінального процесуального права, результати контент-аналізу. Ось основні тези кожного з них:

  • слова Олександра Лінчевського варто сприймати у прямому значенні, він повністю усвідомлював значення своїх слів і можливу негативну реакцію (Національний інститут судової експертизи)
  • висловлювання Олександра Лінчевського не порушують права людини на життя і здоров’я, честь і гідність, а у своєму виступі заступник міністра бажав виявити, що проблема з хворими є ширша, аніж онкологія чи потреба трансплантацій та наголосив, що державні кошти мали би використовуватись в різних напрямках. Цим він не ствердив, що непотрібно допомагати онкохворим. Натомість виявив проблему вибору адресата отримання державних коштів (Школа біоетики Українського католицького університету)
  • Олександр Лінчевський не порушив правила етичної поведінки для осіб, які перебувають на публічній службі (кафедра  кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія»)
  • інформаційна криза містить багато ознак того, що вона була цілеспрямовано створеною інформаційною кампанією. Зокрема, варто відзначити посилену увагу до досліджуваної теми проросійських медіа та видань, близьких до колишніх регіоналів (Центр контент-аналізу)

Нагадаємо, з початку червня програма лікування громадян України за кордоном з недосконалого, але дієвого інструменту боротьби за людське життя, перетворилась на поле політичних маніпуляцій. Вирвані з контексту уривки виступу заступника міністра і пов’язаний з цим суспільний резонанс стали приводом для розгляду справи дисциплінарною комісією.

Свою позицію щодо маніпулювання смислами висловили чимало людей та інституцій. Зокрема, Громадська рада при МОЗ України  звернулася до усіх причетних відкритим листом, в якому проаналізувала ситуацію, яка склалася після засідання Рахункової палати 15 травня: відкритий лист

Рахункова палата вчасно не надіслала МОЗ ані стенограму засідання, ані звіт про роботу програми.

Незважаючи ні на що, МОЗ України продовжує працювати над удосконаленням програми. Так, зміни мають відбутися за такими напрямами: розробка порядку прозорого обліку хворих для  направлення на лікування за кордон, удосконалення процедури роботи комісії та експертів, а також створення мережні надійних клінік-партнерів та оптимізація алгоритму співпраці з ними.

Так само продовжує працювати Комісія МОЗ з питань направлення українців на лікування за кордон: на засіданні 6 червня ухвалено рішення про оплату лікування ще 29 українців. З початку року, станом на 11 червня, на лікування відправлено 148 людей.

Читайте також