Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Цілодобова «швидка» під шкірою: на Волині ще 4 пацієнти безоплатно одержать двокамерні кардіовертери-дефібрилятори

7 серпня 2018
2920

У Волинській області чотири пацієнти з важкими серцево-судинними захворюваннями, які перебувають у критичному стані, безоплатно одержать життєвонеобхідні інноваційні пристрої - двокамерні кардіовертери-дефібрилятори. Пристрої, що коштують понад 170 тис грн кожен, придбані у рамках спільного проекту МОЗ України і Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

Першу операцію з імплантації 2-камерного кардіовертера-дефібрилятора під шкіру уже провели у Волинській обласній клінічній лікарні 27 липня. 56-річний пацієнт, який страждав на параксизмальну шлуночкову тахікардію, виписаний з лікарні і почувається добре.

«У цього пацієнта були приступи серцебиття шлуночкової тахікардії із частотою 247 ударів за хвилину з втратами свідомості. Фактично, це дорівнює смерті, якщо його не дефірбилювати і не провести невідкладні реанімаційні заходи. Встановлений під шкіру кардіовертер-дефібрилятор сам «реанімує» пацієнта. Це по суті є персональною “швидкою допомогою”, яка працює цілодобово. Пристрій виявляє наявність аритмії і проводить лікування електричним струмом», – розповідає завідувач відділення електрофізіологічних досліджень серця Волинської обласної клінічної лікарні Ігор Біскуп.

Операцію проводять під місцевою анестезією. Зазвичай, вже наступного дня людину виписують додому. Пристрій працює на літієвій батареї, тому може відслужити 5-7 років (залежно від кількості спрацювань). Він може нанести близько 120 шоків (ударів струмом), тобто 120 разів фактично врятувати життя. Після цього його треба замінити.

Крім того, у рамках субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області», який втілюється за підтримки Світового банку та Міністерства охорони здоров'я України, для Волинської обласної лікарні вже закупили низку високоякісних клапанів та оксигенаторів. Незабаром встановлять апарат штучного кровообігу, ангіограф та УЗД-апарати експертного класу. Нещодавно у медзакладі обладнали рентген-операційну.

«Проект працює для пацієнтів, подовжує їхні життя. Волинська обласна лікарня отримає дуже серйозне медичне обладнання експертного класу. Це високі технології, які, завдяки проекту, доступні нам вже зараз», - зазначає начальник обласного управління охорони здоров'я Ігор Ващенюк.

Загалом у 2018 році Волинська обласна лікарня, згідно з умовами впровадження субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області», отримає медичного обладнання і розхідних матеріалів на майже 42 мільйони гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ