Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чому сучасну реабілітацію неможливо уявити без лікаря фізичної та реабілітаційної медицини?

13 листопада 2023
598

З нагоди Міжнародного дня фізичної та реабілітаційної медицини, який відзначається вперше, вітаємо всіх причетних та ділимося інтерв’ю з одним із наших зіркових лікарів ФРМ.

Алла Півник, завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини в Міській клінічній лікарні №4 (м. Дніпро):

«Фізична та реабілітаційна медицина (ФРМ) — не перша спеціалізація в моєму професійному житті. Я працювала невропатологом, а потім лікарем фізіотерапевтом і бачила, що ні ліки, ні процедури не відновлюють людину. 

ФРМ — надсучасна професія, в основі якої закладена біопсихосоціальна модель. Це про людей і для людей. І головне — фахівці реабілітаційних професій намагаються повернути кожному пацієнту належну якість життя, віру в себе і незалежність з урахуванням індивідуальних можливостей кожного.

В мультидисциплінарній команді лікар ФРМ — це клініцист, що піклується станом здоров’я пацієнта. Він коригує лікування, знеболює, підбирає харчування тощо. Лікар ФРМ страхує всю команду, що дозволяє повноцінно працювати та навантажувати пацієнта. Також лікар ФРМ направляє колег із мультидисциплінарної реабілітаційної команди (МДРК). Він — ланка між різними відділеннями лікарні, адвокат перед керівництвом, та «мама» або «тато» для самої команди.

Жартую, звісно ж!  Лікар ФРМ насамперед має бути професіоналом, а також керуватись власними високими цінностями. Мати навички менеджменту невизначеності, вміти приймати спільні рішення. І, головне, сповідує просте правило: можу допомогти — допомагаю, не можу — все одно допомагаю».

Інтерв’ю підготовлено проєктом «Реабілітація травм війни» за підтримки Українського товариства фізичної та реабілітаційної медицини.

 

Довідка:

Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізується за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, European Union in Ukraine та Nova Ukraine.