Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Більше 450 медиків і управлінців обговорили нові правила ліцензування

23 травня 2019
3669

Понад 450 лікарів, керівників медичних закладів і управлінців у сфері охорони здоров’я з 18 областей долучились до обговорення запровадження  професійного ліцензування лікарів.

Наразі МОЗ України разом з партнерами провело 7 публічних консультацій - у Києві (https://bit.ly/2PaWkL2), Львові (https://bit.ly/2VZJZMs), Ужгороді (https://bit.ly/2VlCnYj), Вінниці (https://bit.ly/2Yd1AkI), Харкові (https://bit.ly/2EpGtnQ), Сумах (https://bit.ly/2VRIiER) і Дніпрі (https://bit.ly/2M05fB1).

Консультації складаються з кількох послідовних частин: презентація плану запровадження безперервного професійного розвитку, презентація концепції професійного ліцензування, робота учасників консультації в групах щодо питань винесених на консультацію та обговорення. Серед питань, які виносять на публічну консультацію:

  1. Критерії відбору та вимоги до членів Ліцензійної ради.
  2. Процедура формування Ліцензійної ради.
  3. Критерії автоматичного продовження ліцензії на новий строк та позбавлення ліцензії.
  4. Побудова системи управління ризиками допуску до лікарської практики в контексті контролю якості надання медичної допомоги.
  5. Особливості перехідного періоду для лікарів, що практикують.

Наступні консультації відбудуться в Черкасах (04.06), Одесі (07.06), Рівному (11.06). Лікарі, які не можуть бути присутніми на публічних консультаціях, але бажають висловити свої пропозиції, можуть зробити це за допомогою онлайн-опитування: https://bit.ly/2V9roBh.

“Ми спеціально обрали формат публічних консультацій, адже це ефективний інструмент для отримання конструктивних пропозицій у ході розробки нормативно-правових документів та чудовий спосіб комунікації з професійною аудиторією. Нам важливо спілкуватись з лікарями, бо зміни неможливо втілити без розуміння та підтримки з боку медичної спільноти”, - зазначає Тетяна Потупалова, державна експертка експертної групи з питань кадрової політики Директорату науки, інновацій, освіти та кадрів.

Учасники обговорення задоволені форматом консультацій і підтримують впровадження професійного ліцензування, а також зазначають, що це допоможе підвищити прозорість та престиж лікарської професії.

Публічні консультації - це невід’ємна частина прийняття і реалізації рішень трансформації охорони здоров’я.  Для МОЗ України важливе чесне обговорення змін, що пропонуються до втілення, з професійною спільнотою. Думки, досвід та практика лікарської спільноти є необхідними, адже МОЗ України хоче втілити зміни, які будуть не номінальними, а справжніми і допоможуть підвищити якість медичних послуг.

За результатами консультацій Міністерство охорони здоров’я враховує зауваження, ризики і пропозиції для підготовки відповідного законопроекту.

Детальніше:https://bit.ly/2WRH6gz

Публічні консультації проводить МОЗ України спільно з Офісом ефективного регулювання за сприяння NDI Ukraine та Інституту “Республіка” та завдяки підтримці Уряду Сполученого Королівства Великобританії та Фонду ефективного врядування (GGF).

Читайте також