Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про виплати «розрахункових» для працівників під час автономізації медзакладів

27 вересня 2018
3287

Поширюється інформація про те, що нібито медзаклади вимушені виплачувати працівникам «розрахункові» внаслідок реорганізації у комунальне некомерційне підприємство. Деякі посадові особи виходять у медіа із заявами про те, що нібито внаслідок автономізації медзаклади несуть додаткове фінансове навантаження. Ці заяви не відповідають дійсності.

1. «Розрахункові» — це компенсаційні та/або гарантійні виплати, які передбачені законодавством, коли медзаклад припиняє трудові відносини з працівниками за власною ініціативою у разі змін в організації. Наприклад, у разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю (ч. 1 перша статті 83 Кодексу законів про працю України).

2. Реорганізація медзакладу у комунальне некомерційне підприємство передбачає тільки зміну організаційно-правової форми. Тобто автономізація — це не реальні зміни в організації праці і скорочення працівників на реорганізованому підприємстві фактично не відбувається. Тому під час автономізації медзаклади не мають припиняти дію трудового договору з працівниками, як передбачено пунктом 1 ч. 1 статті 40 Кодексу законів про працю України. Натомість власникам закладів варто керуватися ч. 4 статті 36 Кодексу законів про працю України, якою встановлено, що у разі реорганізації медзакладу (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується.

3. Оскільки трудовий договір працівника зберігає свою силу, до нього не застосовується процедури, пов’язані з вивільненням працівників, у тому числі виплати «розрахункових» (підпунктом 3 пункту 3 прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я» від 6 квітня 2017 року № 2002-VIII). Аналогічна позиція викладена у листі Міністерства соціальної політики від 10.05.2012 р. N 75/06/186-12.