Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про надання допомоги онкохворим дітям

20 грудня 2018
5753

Що ближче президентські вибори, то агресивнішими стають методи кандидатів, навіть технічних. Голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народний депутат Ольга Богомолець звернулась до Прем’єр-міністра із закликом врятувати дітей. Ольга Богомолець відверто маніпулює даними щодо надання допомоги онкохворим дітям в “ОХМАТДИТі” і намагається будь-якою ціною “відбілити” колишніх співробітників лікарні, щодо яких відкрито кримінальні провадження.

 

Подаємо маніпулятивні цитати Ольги Богомолець і правдиві факти, що відображають реальний стан справ:

Фейк 1: ”В Україні наразі фактично паралізовано діяльність єдиного закладу, де тяжкохворі діти з онкогематологічною патологією отримували життєво необхідне лікування, в тому числі, методом трансплантації кісткового мозку”.

Факт 1: Відділення трансплантації кісткового мозку та імунотерапії продовжує працювати в “ОХМАТДИТі”, а оптимізація, що завершилась в лікарні наприкінці серпня 2018 року, проведена з метою підвищити якість надання допомоги онкохворим дітям. За чотири місяці у відділеннях, адміністративне управління якими здійснював ліквідований Центр, медичну допомогу одержали 294 дитини: у відділенні  гематології -136, відділенні інтенсивної хіміотерапії -11, онкогематології - 57, трансплантації кісткового мозку - 90.

 

Фейк 2: “Нині в "ОХМАТДИТі" практично зупинено проведення операцій із трансплантації кісткового мозку дітям. Упродовж останніх 4 місяців їх зроблено лише дві”.

Факт 2: Операції з трансплантації кісткового мозку дітям проводяться у звичному режимі. За останні 4 місяці у трансплантації кісткового мозку (ТКМ) не було відмовлено жодній дитині, якій була показана ТКМ і яка перебувала в стані, що дозволяв проведення операції. Cьогодні у відділенні на стаціонарному лікуванні перебуває 11 дітей на різних етапах лікування: 10 - після трансплантації, 1 - готується до трансплантації. За останні 4 місяці проведено 3 трансплантації.

 

Фейк 3: “Не вистачає персоналу у референс-лабораторії, тож нікому робити діагностику онкогематологічних захворювань, а також підбирати донорів для пацієнтів з усієї України. Зараз, щоб встановити дитині діагноз, біологічні зразки відправляють у лабораторії Польщі, Білорусі та інших країн, неефективно витрачаючи кошти, оскільки дослідження за кордоном значно дорожчі і не всі можуть собі це дозволити.”

Факт 3: Чисельний склад референс-лабораторії збільшився: до 1 вересня 2018 року  працювало 7 фахівців з вищою освітою та 2 фахівці з середньою, нині -  7 фахівців з вищою освітою та 3 фахівці з середньою. Робота референс-лабораторії по всіх напрямах не зупинялась ні на один день. З вересня до листопада у лабораторії проведено 24 820 онкогематологічних досліджень для  пацієнтів з усіх регіонів України, у 81 випадку підтверджено первинний діагноз «гостра лейкемія», забезпечено лабораторний супровід трьох процедур трансплантації кісткового мозку від родинного донора. Так само лабораторія продовжує підбирати донорів для пацієнтів з усієї України: за три місяці (з вересня до листопада) проведено HLA-типування 26 родинам (перевірено 93 людини). Для порівняння: у першому кварталі було протиповано 34 родини (118 людей), у другому – 29 родин (88 людей). Жодного разу матеріал на HLA-типування не потребував відправлення за кордон, всі дослідження проводились в лабораторії.

 

Фейк 4: “Внаслідок реорганізації наразі вже не надається консультативна допомога регіонам щодо лікування онкохворих дітей, яку раніше можна було отримати у Центрі”.

Факт 4: Як і раніше, відділення трансплантації кісткового мозку надає консультативну допомогу регіонам. Зокрема, фахівці відділення встановлюють показання до трансплантації кісткового мозку, амбулаторно консультують пацієнтів з усієї України у період після трансплантації, а також спостерігають за здоров’ям дітей, яким робили трансплантацію за кордоном.

 

Фейк 5: “В Україні щорічно близько 500 дітей потребують лікування винятково методом трансплантації кісткового мозку. І отримати таке лікування у нашій державі вони могли раніше лише в "ОХМАТДИТі". Тепер – практично позбавлені такої можливості”.

Факт 5: Як і раніше, трансплантацію кісткового мозку дітям проводять в “ОХМАТДИТі”. Станом на 19 грудня, у відділенні на стаціонарному лікуванні перебуває 11 дітей на різних етапах лікування: 10 - після трансплантації та один готується до трансплантації.

500 процедур/рік - це усереднені західноєвропейські статистичні дані щодо потреби у трансплантації кісткового мозку, які включають різні види патології, при яких проводять трансплантацію кісткового мозку. Майже половина з цих патологій в Україні не є показанням для трансплантації. Потреба в ТКМ при онкогематологічних захворюваннях, яку проводять в “ОХМАТДИТі”, - до 300 процедур/рік. НДСЛ “ОХМАТДИТ” продовжує надавати таку можливість у лікуванні.

 

Фейк 6: “...ліки для дітей приходять невчасно, з обмеженим терміном придатності, а, часом, й зовсім не ті, які потрібні пацієнтам”.

Факт 6: Ліки для “ОХМАТДИТу”  закуповує держава. Для лікарні закуповуються лише ті ліки і у тій кількості, що  заявляються повноваженими особами лікарні, згідно з процедурою державних закупівель.

Графік поставок ліків складається відповідно до пріоритезації поставок. Поставки можуть відтермінуватись, якщо у лікарні є достатньо залишків конкретного препарату, препарат потребує реєстрації або перебуває на стадії виробництва.

Поставка ліків з обмеженим терміном придатності - винятковий крок, який здійснюється вкрай рідко і лише у тих випадках, коли ліки потрібні негайно і лікарня не може чекати, поки виробник випустить нову партію.

Кожна партія препаратів з обмеженим терміном придатності затверджується групами експертів та фахівців, що погоджується Постійною робочою групою МОЗ України з питань профільного супроводу державних закупівель, а також погоджується обласними департаментами та управліннями охорони здоров’я. До таких препаратів додаються листи від міжнародних організацій та виробників, які гарантують заміну цих препаратів, якщо Україна не використає ці ліки до кінця їхнього терміну придатності.

 

Фейк 7: “Але керівництво МОЗ України вирішило у своїх "проколах" звинуватити лікарів – зробити завідувача Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку Світлану Донську (на той час головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з дитячої гематології) відповідальною за проблеми щодо закупівель лікарських засобів для потреб Центру”.

Факт 7: Правильний розрахунок потреби у ліках, який убезпечить від нестачі або надлишків і псування ліків (тобто неефективного використання бюджетних коштів), - обов’язок і відповідальність закладів охорони здоров’я.  Маючи безпосередній стосунок до формування номенклатури закупівель, Світлана Донська на посаді керівника Центру ДОГ і ТКМ сформувала замовлення в держзакупівлях на дороговартісний препарат “Ноксафіл” (вартість однієї ампули - понад 16 тисяч гривень). Всього для медзакладів усієї України було закуплено 2553 ампули, з них 815  - для “ОХМАТДИТу” (разом з Донецькою областю). Невикористаними залишились 599 ампул, з них в “ОХМАТДИТі” - 511. Держава втратила 10 мільйонів гривень, які можна було б використати для закупівлі інших ліків.

У ході оптимізації “ОХМАТДИТу” Світлані Донській було запропоновано нову посаду, на якій вона би не впливала на формування потреби лікарні у ліках, а зосередилась на лікарській практиці без зміни заробітної плати. Вона відмовилась, тому її було звільнено.

 

Фейк 8: “Проте під час перевірки НАБУ ознак корупційних діянь з боку цих лікарів виявлено не було, як і ознак кримінального правопорушення в рамках відкритого Національною поліцією України у липні 2018 року кримінального провадження за фактом "можливого зловживання службовим становищем посадовими особами НДСЛ "ОХМАТДИТ" при проведенні закупівель".

Факт 8: Слідчі дії продовжуються. У відкритих кримінальних провадженнях проводяться відповідні слідчі дії, зокрема допити свідків, проведення експертиз, залучення експертів для встановлення причинно-наслідкового зв’язку. На підставі відповідних ухвал Шевченківського районного суду м. Києва слідчому надано право на тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення їх оригіналів. В подальшому вилучені документи стануть предметом експертного дослідження.

Також паралельно Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах або організованою групою), проведення досудового розслідування доручено Національному антикорупційному бюро України. В рамках якого також проводяться слідчі дії.

Читайте також