Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Американські фахівці навчають 400 українських медиків надавати допомогу пацієнтам з травмами в критичних станах

31 серпня 2023
305

Американське Товариство критичної медицини (Society of Critical Care Medicine) розпочало проведення навчальних тренінгів для 400 лікарів та медичних сестер/братів з усіх областей України з метою підготовки до надання кваліфікованої допомоги пацієнтам у критичних станах з важкими травмами, в тому числі отриманими внаслідок бойових дій. 

Протягом 10 днів медики навчатимуться нових підходів до лікування критичних пацієнтів та їх ранньої реабілітації в умовах інтенсивної терапії.

«Ми активно готували цей курс ще з минулого року. Те, чим американські фахівці діляться тут, відкриває перед нами абсолютно нові можливості для ефективного менеджменту критичних пацієнтів для якнайшвидшого їхнього відновлення після тяжкої травми. Додатково, ми навчаємося впроваджувати ранні заходи на етапі інтенсивної терапії, щоб уникнути можливих ускладнень. Передача цих знань колегам у всіх регіонах України є для нас вагомим кроком, особливо в умовах великої війни. Ми вдячні американському Товариству критичної медицини та організації “Direct Relief” за цю ініціативу та підтримку», – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Навчання відбувається на базі Лікарні Святого Пантелеймона у Львові. За словами організаторів навчань, близько половини учасників – це медики, які вже працювали на лініях евакуацій із гарячих точок та в зонах активних бойових дій. Фінансову підтримку заходу забезпечила американська гуманітарна організація «Direct Relief». 

Експерти з США, які мають значний практичний досвід роботи у гарячих точках світу, викладають ефективні методи експрес-діагностики та надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам із різноманітними військовими травмами, включаючи осколкові та опікові поранення, кровотечі та порушення функцій життєво важливих органів. Для практичного відпрацювання отриманих знань у лікарні облаштовано спеціальні станції з умовними пацієнтами, що допомагає медикам засвоїти алгоритми надання допомоги у складних ситуаціях.

Цей інноваційний навчальний курс є кроком до покращення якості медичної допомоги пацієнтам з важкими травмами та є важливим заходом у підвищенні кваліфікації медичних працівників. Він організований за підтримки МОЗ України, Першого медобʼєднання Львова, ГО «Українська Асоціація анестезіології та інтенсивної терапії»  та американського Товариства критичної медицини.
Нагадаємо, раніше Всесвітня організація охорони здоров’я та Міністерство охорони здоров’я України розпочали розвиток спеціалізованої реабілітаційної допомоги пацієнтам із травмами спинного мозку. Програма реалізується за підтримки урядів Великобританії та Європейського Союзу.