Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

97 паліативних пацієнтів отримали рецепти на безоплатні знеболювальні

12 вересня 2023
389

97 паліативних пацієнтів отримали електронні рецепти на безоплатні знеболювальні за програмою «Доступні ліки» з моменту запровадження. З них 79 рецептів вже погашено, тобто пацієнти отримали відповідні ліки. 

Лідерами за кількістю рецептів стали Дніпропетровська та Черкаська області.

Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання.

З 31 серпня набув чинності оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Їх вартість частково або повністю відшкодовує Національна служба здоров’я України.

До програми реімбурсації увійшли 6 препаратів морфіну в таблетках – 4 безоплатні та 2 з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ. Усього таких аптек 13 568.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені: основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Щоб отримати знеболювальні, пацієнтам, у яких біль обумовлений захворюваннями, що спричинені розладами психіки та поведінки, необхідно звернутись до лікаря-психіатра. Усім іншим пацієнтам з болем – звернутися до лікаря первинної медичної допомоги для отримання подальшого направлення або рецепту. 

Далі з електронним рецептом звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ, та отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою.

Знайти найближчу аптеку, яка відпускає ліки та медпрепарати за програмою реімбурсації, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77 або за допомогою дашборда на сайті Нацслужби здоровʼя. 

Нагадаємо, програма реімбурсації «Доступні ліки» постійно розширюється для всебічного доступу пацієнтів до лікарських засобів.