Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

5-та медична місія канадських лікарів цього тижня прооперує близько 40 поранених – організатори

27 лютого 2017
925

У Києві почала роботу п’ята медична місія канадських лікарів. Це 26 іноземних медичних працівників – цивільних хірургів, анестезіологів, медсестер та фізіотерапевт. Цього разу до канадської місії вперше долучилися 6 представників медичної служби Збройних сил США. Усі вони долучилися на волонтерських засадах.

«Ці люди [українські військові] віддають усі свої сили і ризикують своїм життям, тож ми робимо усе, що можемо, щоб їх підтримати», – зазначила Христина Валер, директор гуманітарних ініціатив Канадсько-Української Фундації, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. П’яту місію здійснюють за рахунок пожертвувань приватних донорів.

Протягом 24 лютого – 5 березня місія проводитиме консультації та операції на базі Головного військового клінічного госпіталю і майстер-класи для українських фахівців. «За останні два дні ми проконсультували вже більше 80 пацієнтів і проведемо операції упродовж цього тижня. Це операції з реконструкції черепа, обличчя і руки», – розповів керівник програми черепних травм Наукового центру здоров’я у Саннібрук, професор пластичної хірургії Університету Торонто Олег Антонишин.

«Ми плануємо протягом цього тижня прооперувати близько 40 пацієнтів. Кінцева кількість буде відома тільки в останній день операцій, тому що до нас щодня звертаються поранені, у тому числі цивільні, які отримали поранення на Майдані і на сході внаслідок бойових дій», – додав Ігор Федірко, начальник клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України, полковник медичної служби. Андрій Сідоренко, капітан Збройних сил США, зазначив, що фахівцям із Канади і США також корисно працювати з українськими колегами, тому що протягом останніх років вони отримали величезний досвід складних операцій.

«Усе необхідне обладнання після завершення місії залишиться у військовому госпіталі», – зазначив Олексій Барбезюк, полковник медичної служби, заступник директора військово-медичного департаменту Міністерства оборони України.

Олег Антонишин нагадав, що за 4 попередні місії канадські лікарі проконсультували більше 300 пацієнтів і прооперували 127 із них. У рамках 3-ї та 4-ї місії, які частково фінансувалися Міністерством міжнародних справ Канади, в Україну привезли обладнання та медикаменти загальною вартістю близько 700 тисяч доларів. Усе це обладнання залишилося у клініках Головного військово-клінічного госпіталю.

Христина Валер зазначила, що поранені, які потребують консультацій, можуть звертатися до лікарів місії протягом цього тижня.

Віктор Гетьманчук, президент Канадсько-Української Фундації, розповів, що Фундація незабаром розпочне в Україні програму підвищення кваліфікації для медсестер – «Передові практичні настанови клінічної роботи». Такі курси вже відбуваються у багатьох країнах світу, зокрема, Італії, Бельгії та Австралії. Загальна тривалість програми – 3 роки. «Завдання програми – вироблення стандартів допомоги, практичне використання доказової бази, передача знань у сфері медсестринства, полегшення прийняття клінічних рішень, заповнення прогалин у знаннях і зменшення фінансових витрат шпиталів», – зазначив він. Більше деталей про програму повідомлять через місяць.

Телефони для консультацій: 095 435 30 33, 097 00 555 45

Джерело: Український кризовий медіа центр