Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

40 фахівців сфери громадського здоров’я пройшли навчання з польової епідеміології за міжнародною програмою

25 жовтня 2023
128

Освітня міжнародна програма з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (ІЕС) створена для українських фахівців 2018 року. Професійне навчання проходять епідеміологи, спеціалісти громадського здоров’я та працівники лабораторій. Програма з підготовки фахівців на просунутому рівні (Advanced) триває 2 роки. Також 2021 року була запущена програма тримісячного базового курсу (Frontline). 

За 5 років 151 фахівець пройшов навчання за напрямами, ще 32 резиденти навчаються зараз. Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду на національному, регіональному та місцевому рівнях. Зокрема, у контексті збору, аналізу даних, польових досліджень, розслідувань спалахів хвороб, що є критично важливим для розвитку ефективної системи громадського здоров’я в Україні. 

«Польові дослідження проводять в режимі реального часу, щоб спиратися на джерела даних, які доступні негайно. Тому підготовка та посилення кадрового потенціалу для України у сфері громадського здоров’я є особливо цінною під час війни. У часи непередбачуваних викликів та загроз потрібно оперативно реагувати на надзвичайні ситуації та запобігати спалахам інфекційних хвороб. Тому для країни важливо сформувати резерв кваліфікованих польових епідеміологів, сфера діяльності яких не обмежується лише протидією інфекційним хворобам. Це питання епідеміології неінфекційних захворювань, біобезпеки та біозахисту, лабораторний компонент, комунікації та взаємодію з громадами», — на цьому під час церемонії вручення сертифікатів наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Програма підготовки з польової епідеміології діє в Україні за підтримки центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) з 2018 року. Це аналог американських та європейських програм підготовки з інтервенційної епідеміології. Вона передбачає практичне навчання із застосуванням науково обґрунтованих даних, проведення актуальних досліджень для громадського здоров’я та впровадження програм, спрямованих на покращення здоров’я населення.

Серед випускників та резидентів програми «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» фахівці з різних міністерств та відомств, зокрема Міністерства охорони здоров’я, Держпродспоживслужби, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Держприкордонслужби, медичних університетів.