Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Роман Ілик: Завдяки «Доступним лікам» фармвиробники знизили ціни вдвічі

15 березня 2018
2174

Чому фармвиробники знижують ціни, щоб увійти у програму “Доступні ліки”, коли запрацює електрониий рецепт та чи будуть розширювати програму, – розповів заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик у інтерв’ю «Громадському».

На сьогодні 239 медичних препаратів для лікування діабету ІІ типу, бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань входять до переліку програми “Доступні ліки”. 47 з них українці можуть отримати безоплатно, інші - з незначною (від 2 до 15 гривень) доплатою.

«З одного боку ми встановлюємо граничні ціни: держава каже — ми готові відшкодовувати вартість ліків для цих трьох груп захворювань, але водночас знизьте, будь ласка, ціни. Є виробники, які погодилися це зробити, і їх стає дедалі більше. Сьогодні їх у програмі вже 48. Це означає, що чимало виробників готові реально знизити ціну на ліки, щоб мати більший обсяг споживання. Адже якщо ти не входиш у програму відшкодування, попит на твої ліки знижується. І це підтверджують конкретні цифри. Ми бачимо, що фармвиробники, які не увійшли до проекту, мають суттєве падіння продажів», - говорить Роман Ілик.

Програма «Доступні ліки» працює з квітня 2017 року. За цей час українці вже скористалися 14 мільйонами рецептів, що еквівалентно 614 мільйонам гривень.

Уже зараз розробляють плани щодо розширення програми. Крім того, з квітня в 5 областях та місті Бахмуті планують запустити електронний рецепт в пілотному проекті.

Докладніше https://goo.gl/HCDqHW