Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Роман Ілик: Патентна реформа: як зробити ліки доступнішими?

7 лютого 2018
3450

У колонці для "Української правди" заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик пояснює, в чому різниця між оригінальними препаратами та їх копіями – генериками, чому недоброчесні виробники використовують патент як один із механізмів законної спекуляції ціною і як виправити цю ситуацію.

Оригінальний препарат – це інноваційний лікарський засіб, створений на основі нової, вперше синтезованої речовини. Перш ніж потрапити на ринок, він має пройти повний курс доклінічних і клінічних випробувань ефективності й безпеки.

Увесь цей шлях займає не один рік і, зрозуміло, є дороговартісним для фармакологічного виробника. Після виробник отримує патент – законне право одноосібно використовувати свій препарат протягом тривалого часу.

Генеричний препарат – це, умовно кажучи, препарат-копія, непатентований лікарський засіб, який є аналогом оригінального препарату, тобто виготовляється на основі тієї ж діючої речовини і, що важливо, вже іншою фармакологічною компанією. Але виробляти його в законний спосіб можна лише після офіційного завершення дії патенту на оригінальний препарат.

Недоброчесні виробники використовують патент як один із механізмів законної спекуляції ціною. Особливо, якщо йдеться про "вічнозелені патенти" - коли один і той самий препарат отримує протягом тривалого часу кілька патентів на різні форми своєї діючої речовини та її використання. Так виробники, використовуючи законодавчі важелі недосконалого законодавства, перешкоджають виходу на український ринок альтернативних дешевших генеричних препаратів.

Передбачена реформа патентного законодавства має гармонізувати українське законодавство з Європейською патентною конвенцією та кращими європейськими практиками правозастосування.

"Вона спростить вихід на міжнародний ринок українським фармвиробникам та забезпечить рівноправність існування на ньому, а також дозволить встановити справедливий баланс між інтересами патентовласників та правами українців на доступ до ефективних лікарських засобів", - впевнений Роман Ілик.

 

Докладніше: https://goo.gl/mt5dpN