Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Роман Ілик: Як і коли в Україні запрацює трансплантація

5 грудня 2018
2789

Заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик у колонці для “Української правди. Життя” розповідає, що зроблено для розвитку напрямку трансплантації у цьому році і що відбуватиметься у наступному.

Одне із першочергових завдань для запровадження системи трансплантації в Україні - це створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. Наразі МОЗ України на фінальній стадії закупівлі послуги з розробки цієї системи та окремо – придбання доступу до міжнародної бази донорів кісткового мозку.

“Загалом до ЄДІСТ увійде 9 різних реєстрів, зокрема для волевиявлення особи щодо згоди чи незгоди на посмертне донорство, реєстр анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації, реєстр реципієнтів, трансплант-координаторів та інше”, - кометує Роман Ілик.

Трансплантація має розвиватися в 4 основних напрямках:

  1. позиціонування самого донорства та формування реєстрів донорів;
  2. розвиток баз вилучення органів, діагностування смерті головного мозку та налагодження діяльності трансплант-координаторів;
  3. запуск ЄДІСТ та наповнення всіх реєстрів;
  4. розвиток та збільшення центрів трансплантації (закладів, де безпосередньо виконуватимуть трансплантацію).

“Важливою складовою системи трансплантації є саме діяльність трансплант-координаторів, які мають забезпечувати весь цикл організації процесу: від отримання інформації про донора, спілкування з родичами померлої особи та отримання їх згоди на донорство аж до внесення інформації до єдиної інформаційної системи і організації швидкого забезпечення передачі анатомічного матеріалу (органу) до трансплантаційного відділення, де його чекає потребуючий. Загалом в Україні є висококваліфіковані спеціалісти в сфері трансплантації, однак така професія як трансплан-координатор відсутня. Новим законом про трансплантацію передбачається обов’язковість створення такої професії”, - говорить заступник міністра.

МОЗ України розробило проект кваліфікаційних вимог до трасплант-координаторів.  Очікується, що до кінця 2018 року необхідні зміни будуть внесені до Класифікатора професій. Програму навчання лікарів спеціальності трансплант-координатор вже розроблено у Запорізькій медичній академії післядипломної освіти на базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії.

У державному бюджеті передбачені кошти на медичне обладнання для трансплантації. Осучаснення та оновлення технічної бази буде відбуватися у 4 центрах, у яких виконуватимуться надскладні операційні втручання на національному рівні: в Інституті Раку, НДСЛ “ОХМАТДИТ”, Інститут Шалімова та Запорізькій обласній лікарні.

"Далі також запрацюють центри у різних містах країни. Для цього МОЗ України вже проводить необхідну роботу та верифікує заклади, що реально здійснюють трансплантацію чи потенційно можуть її робити”, - говорить Роман Ілик.

У 2019 році МОЗ України також розпочне велику комунікаційну кампанію для розвитку прихильності українців до трансплантації.

Докладніше: “УП. Життя”

Читайте також