Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Роман Ілик: «Активність упровадження програми «Доступні ліки» залежить від місцевої влади»

2 грудня 2017
2264

До програми «Доступні ліки» долучилася кожна  третя аптека, а  ціни на  препарати в її межах зменшилися на 15 — 20 відсотків

Реімбурсація — практика, запроваджена в багатьох європейських країнах. По суті, це означає, що держава віддає гроші пацієнтові через якогось з операторів фармринку: або дистриб’юторів, або аптеки.
Зазвичай ідеться про аптеки, оскільки вони ближчі до людей. Для них участь у програмі — це, з одного боку, додаткові клопоти, наприклад окрема звітність. З другого — з нормальним державним фінансуванням — пряма вигода: приміром, у тій аптеці, де працює система відшкодування, серцеві ліки, що коштують умовні 10 гривень, пацієнтові обійдуться у 2 (8 компенсує держава). В аптеці, що не входить до проекту, він мусить заплатити всі 10. Куди в такому разі піде людина? Звісно, туди, де платити треба менше.

В квітні цього року МОЗ започаткувало програму «Доступні ліки», суть якої — можливість безоплатно або з невеликою доплатою придбати ліки від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету II типу. Про динаміку розвитку проекту «Урядовий кур'єр» розпитав заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика.

 

Докладніше: https://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/cina-zdorovya/