Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк: Скоро ми забудемо про розмежування на державні і приватні лікарні

14 січня 2019
2216

Заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк в інтерв'ю сайту "Сьогодні" розповів про результати першого етапу трансформації охорони здоров'я та плани на цей рік.

За 2018 рік майже 24 мільйона українців обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в медичних закладах первинної ланки. Доходи медиків у медзакладах з ефективним управлінням виросли до трьох разів, а сервіс почав поліпшуватися.

"Приватні заклади також зайшли до системи. Це вперше в історії, коли приватний заклад може конкурувати за бюджетні кошти, надаючи послуги людям безоплатно. На 2019 рік на укладання договорів з НСЗУ подали заяви 206 приватних закладів. Причому половина з них – це приватні практики, лікарі, які створили ФОП, що також цікавий сигнал. А половина – це клініки з іменами", - прокоментував Павло Ковтонюк.

Зміни на первинній ланці медичної допомоги розпочалися з 2018 року. У 2019 році почнеться трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги – діагностики на рівні поліклініки та поліклінічних відділень в лікарнях. А в 2020 році – почнуться зміни на стаціонарному рівні.

Програма «Безкоштовна діагностика» запрацює з липня 2019 року. Передбачається, що Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

“Тепер ми робимо конкурентний ринок – куди пацієнт, туди й фінанси. Нацслужба здоров’я спрямовує гроші згідно з договорами та кількістю наданих послуг. Тому людина зможе обирати будь-який заклад, в тому числі й приватний, якщо він бере участь у програмі "Безкоштовна діагностика". Просто людина йде туди, де є кваліфікована допомога. Я думаю, незабаром ми взагалі забудемо про розмежування на державні та приватні заклади, не звертатимемо увагу на форму власності. Це конкуренція за пацієнта”, - зазначив заступник міністра

Докладніше: https://goo.gl/1WKsS4

 

Читайте також