Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк: Не держава вирішує, кому платити, а пацієнт

21 березня 2018
2499

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів про зміни, переваги та фінансування системи охорони здоров'я.

Нова медична система - це одна з моделей страхової медицини. Зокрема, схожа модель працює в таких країнах, як Великобританія, Іспанія, Норвегія, Швеція, Канада, Австралія. Кошти збираються із загальних податків, тому відрахувань із зарплати не буде.

Заступник міністра наголошує, що на рівні первинної допомоги, не буде послуг, які потрібно буде співоплачувати пацієнтам. У 2018 році за обслуговування одного пацієнта у терапевта, педіатра чи сімейного лікаря заклад отримає 370 гривень.

«Ми не будемо платити лікареві за кожний візит пацієнта, а будемо платити за ведення на рік – це буде називатися капітаційна ставка, аналогія – абонплата. Тобто ми платимо за ведення людини, щоб лікар не рахував, скільки разів до нього прийшов пацієнт, і не був зацікавлений в тому, щоб до нього людина приходила часто. Пацієнт може приходити, скільки йому потрібно, лікар буде отримувати ставку за обслуговування пацієнта за рік», – зазначає Павло Ковтонюк.

Заступник міністра наголошує, що у пацієнта є право вільного вибору лікаря і вільної зміни лікаря, а кошти йдуть за пацієнтом. Таким чином, не держава вирішує, кому платити, а пацієнт.

Докладніше https://goo.gl/A69f3H

Читайте також