Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Олександр Лінчевський про трансформацію української медицини

2 липня 2019
4344

В інтерв’ю Українській Службі Інформації заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Лінчевський розказує про досягнення нинішньої команди міністерства за три роки та плани майбутніх змін.

Після набуття Україною незалежності ще 25 років медицина залишалася незмінною. Вона продовжувала наслідувати принципи радянської семашківської медицини. Доступність медичних послуг була лише декларованою та не збігалась із реальністю. Три роки тому Міністерство охорони здоров'я України на чолі з доктором Уляною Супрун розпочало фундаментальні зміни старої системи охорони здоров'я, щоби кожен українець мав доступ до якісних медичних послуг.

Вже є перші результати трансформації первинної ланки медицини, українці можуть вільно обирати свого лікаря (терапевта, сімейного лікаря або педіатра) (https://bit.ly/2IMsATy), працює урядова програма "Доступні ліки", за якою пацієнти можуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безоплатно або з незначною доплатою, більше ліків закуповується для важкохворих пацієнтів за 40 напрямами державних закупівель завдяки закупівлям через міжнародні організації. Вперше на рівні держави доказова медицина визнана абсолютним пріоритетом.

"Щодо освіти. Ми знаємо, що врешті-решт освіта є визначальною. Немає сценарію розвитку ані медичної галузі, ані суспільства в цілому без вдосконалення, без розвитку, без перезавантаження освітньої складової. І на сьогодні на перший курс вже набрана абсолютно нова когорта студентів нової якості. Впроваджений єдиний державний кваліфікаційний іспит. Впроваджуються нові освітні стандарти. Обличчя лікарське, а згодом і медсестринське обличчя системи охорони здоров’я буде змінюватися з освіти. І тут мова йде і про до дипломну, і про безперервний професійний розвиток лікарів, що практикують", - зазначає Олександр Лінчевський.

Завдяки впровадженню системи безперервного професійного розвитку (БПР) для лікарів - сучасного підходу до професійного вдосконалення - лікарі можуть самі обирати цікаві та зручні теми та формати навчання. 

Докланіше: https://bit.ly/2RMeP9Q

Читайте також