Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Міністр Віктор Ляшко про механізм медичної евакуації хворих українців на лікування за кордон

9 вересня 2022
3193

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про механізм медичної евакуації хворих українців на лікування за кордон та чому важливо було прийняти Закон України «Про систему громадського здоров’я» під час ефіру на Сніданку з 1+1.

  • Наразі евакуйовано понад 1600 дорослих та дітей на лікування за кордон. У середньому щотижня здійснюється 4 евакуаційних рейси.
  • Алгоритм евакуації громадян України включає звернення до системи екстреного реагування Євросоюзу, коли різні країни ЄС оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку для лікування і реабілітації українців. Далі МОЗ контактує з країною, яка приймає, та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.
  • Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон приймає лікар, керуючись встановленими критеріями направлення громадян України для лікування за кордон.
  • До закордонних клінік в Європі транспортуються насамперед: пацієнти з мінно-вибуховими травмами, пацієнти з опіками, діти та дорослі пацієнти з новоутвореннями та діти з орфанними захворюваннями.
  • Важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації. Для цього в розділі Громадянам на сайті Міністерства охорони здоров’я України слід заповнити відповідну анкету. Далі ви отримаєте зворотний зв'язок.

Ухвалений  Закон України «Про систему громадського здоров’я»  сприятиме: 

  • запобіганню хвороб, зміцненню здоров’я населення та збільшенню тривалості життя; 
  • ефективному використанню коштів державного бюджету для забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації; 
  • збереженню функції забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави через створення національної мережі установ із контролю та профілактики хвороб тощо.

 Докладніше - у відео: