Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Як вплине медична реформа на тіньовий сектор в системі охорони здоров’я?

7 квітня 2017
1388

За офіційними даними Світового банку та ВООЗ, обсяг тіньових коштів в українській системі охорони здоров’я складає близько 50 млрд грн. Про це розповів в інтерв’ю журналу «Фокус» заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

«Ми хочемо, аби тіньових коштів не залишилось. Скажу більше, бюджетних коштів на реалізацію реформи не вистачить, тобто ми кровно зацікавлені у виході значних ресурсів з тіні. Щоб домогтися цього, ми, по-перше, спрямуємо кошти виключно на лікування конкретного пацієнта. А по-друге, проведемо чітку межу державних гарантій. Держава не повинна платити за все підряд тільки тому, що це стосується охорони здоров’я», – зазначив Ковтонюк.

За словами заступника міністра, філософія реформи полягатиме в тому, що в системі охорони здоров’я не залишиться жодного неконкретного зобов’язання держави, не підкріпленого джерелом фінансування.

Про те, чи збережуться паперові картки пацієнта, чи з’явиться спеціальний «медичний» податок, в яких країнах діє аналогічна страхова модель та чи закриються поліклініки, які залишаться без пацієнтів, докладніше читайте в статті «Менеджер здоров’я. Павло Ковтонюк про госпітальні округи, електронні рецепти та «чорну» лікарську касу»: https://focus.ua/country/369746/