Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Інсуліни безоплатно: Олександр Лінчевський про головні зміни в системі забезпечення пацієнтів ліками

12 листопада 2018
3560

Заступник міністра охорони здоров’я розказав “РБК-Україна”, як змінився механізм забезпечення життєво важливими препаратами хворих на діабет після запровадження електронного реєстру.

“Діабет - дуже важлива суспільна проблема. Якщо не допомагати пацієнту контролювати його стан здоров‘я, хвороба має серйозні ускладнення, що потребують тривалого і дорогого лікування. А в масштабах країни такі наслідки лягають додатковим економічним тягарем на бюджет країни, а значить, і на все суспільство. Всі ми з вами як громадяни зацікавлені в тому, щоб пацієнти з діабетом отримували належне лікування”, - говорить Олександр Лінчевський.

Пацієнти з діабетом ІІ типу (інсулінонезалежним) отримують ліки за програмою “Доступні ліки”, а з  діабетом І типу (інсулінозалежним) за програмою реімбурсації інсуліну. Держава за рік покриває більшу частину потреби в інсулінах з державного бюджету, решту мають профінансувати органи місцевого самоврядування. У тих областях, в яких місцева влада виконує свою частину зобов'язань, програма працює безперебійно і всі пацієнти вчасно отримують потрібні ліки. Переважна більшість проблем з нібито відсутністю інсулінів сьогодні виникають саме через НЕвідшкодування місцевою владою аптекам вартості потрібних пацієнтам препаратів.

 Уже більше року в Україні діє електронний реєстр хворих на діабет - електронна онлайн-система, де міститься інформація про кожного лікаря, кожного пацієнта, кожну аптеку, кожен рецепт.

"Маючи реальні дані для аналітики, управлінець може прийняти ідеальне рішення, що буде задовольняти пацієнта. Ми побачили так звані "мертві душі", свідомо чи несвідомо внесені. Їх близько 31 тисячі, станом на жовтень 2018 року. Ми побачили перекоси у вартості інсулінів в різних областях, у аптечних націнках, у призначеннях. Ми знаємо, які лікарі в яких областях чого більше призначають. Це важливо навіть не з точки зору "спіймати корупціонера", а з точки зору прийняття рішень, важливих для пацієнта", - додає Олександр Лінчевський.

Тепер пацієнт приходить до лікаря і той призначає саме те, що треба пацієнту. Він іде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує ліки.

“Пацієнт нарешті почав отримувати те, що йому потрібно, і отримує це своєчасно і в тому обсязі, який йому треба. Ось це і є задумка реєстру, ось так повинно бути і ось так воно у більшості областей вже є", - підкреслює заступник міністра.

Докладніше: “РБК-Україна

Читайте також