Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Можливості

Категорії

Як студентам-медикам потрапити на стажування за кордоном

18 березня 2019
15476

Стажування за кордоном - добра можливість для майбутніх лікарів дізнатися, як працюють світові практики, та отримати практичний досвід. Разом з Ольгою Фокаф, студенткою-медиком, яка пройшла 5 професійних стажувань за кордоном, розповідаємо, як студентам потрапити на таке стажування.

  • Питайте у ваших колег, викладачів, студентів, які вже пройшли стажування за кордоном, як їм це вдалося. Не бійтеся, якщо ви ви мало знаєте цих людей або взагалі з ними не знайомі. Така відкритість допоможе вам і у навчанні за кордоном.
  • Відвідуйте якомога більше профільних конференцій, не пропускайте можливість познайомитися з колегами на заходах. Багато запрошень на стажування можна отримати саме там.
  • Запитуйте про можливості стажування в іноземних лікарнях або університетах. Зазвичай в кожній такій установі є міжнародне відділення, яке займається цим питанням.Також є безліч студентських організацій опікуються обміном студентів.
  • Слідкуйте за новинами та можливостями від професійних медичних організацій (наприклад, Американська асоціація пластичних хірургів тощо).
  • Підписуйтесь на дайджести/слідкуйте в соцмережах за пабліками з можливостями/програмами стажувань/іноземними університетами тощо. В Україні активно діє програма стажувань UMSA; INgenius завжди публікує найсвіжіші можливості для українських медиків. Також можливості для медиків часто публікуються на офіційному сайті МОЗ України.
  • Гугліть. Це - перевірений Ольгою спосіб отримати найповнішу інформацію про можливості стажування для студентів-медиків та інтернів.

“Ідеальної формули немає. Скажу лиш, що це легше, ніж здається на перший погляд. Сформулюйте свою мету та цілі, будьте винахідливими. Головне зрозуміти, чого ви самі хочете, добре це мотиваційно обґрунтувати та добиватися бажаних цілей”, - додає Ольга Фокаф.

Також Ольга радить майбутнім медикам звертати увагу на немедичні стажування.

“У нас розповсюджений міф, що лікарі мають їздити лише на медичні програми стажувань чи “фанатіти” тільки від медицини. Будьте відкритими і готовими до змін. Немедичні стажування розвинуть у вас софт-скіли: знаходити підхід до людей, правильно спілкуватися з пацієнтами, лідирувати та працювати в команді, вести переговори, сприятимуть особистісному розвитку, допоможуть навчитися правильно розподіляти свій час тощо. Часто, медична освіта на немедичних стажуваннях - це ваш привілей. Для того, щоб стати висококваліфікованим лікарем традиційної медичної освіти мало. Адже лікарям треба вміти знаходити правильні рішення. Дізнавайтеся та вивчайте, як працюють системи охорони здоров’я за кордоном, розвивайте компетенції, які допоможуть творити позитивні зміни в Україні", - говорить Ольга.

Ольга має низку чудових прикладів - менторів в різних іноземних лікарнях, які вдосконалюють свої навички не лише з медицини, а й з управління, спілкування, роботи в команді тощо. Так, ментор на Мальті, лікар-консультант онкологічного відділення, розповідав їй, що цілий рік вивчав курс спілкування з пацієнтами в Кембриджі. У Тайвані вона спостерігала, як її ментор, керівник  онкологічного відділення великого госпіталю, вечорами робив оригамі і і вкладав себе в соціальну роботу з пацієнтами з пацієнтами. У Фінляндії, лікарська команда у відділенні працювала злагоджено, як один механізм - це результат навчання працювати в команді.

З чого почати і як підготуватися до стажування за кордоном: https://goo.gl/kwXtjo

Як лікарю зробити стажування за кордоном максимально ефективним: https://goo.gl/YczJ5W

Ольга Фокаф пройшла 5 професійних стажувань в Німеччині, на Мальті, в Тайвані і Фінляндії. Вона має досвід роботи над проектом ehealth в Львівській міській раді, проектним менеджером платформи INgenius та координатором професійних обмінів для студентів-медиків. Зараз працює в Lviv Business School УКУ, адмініструє короткострокову програму Leaders for Health. У вересні та жовтні 2018 року Ольга стажувалася за програмою Canada Ukraine Parliamentary Program в уряді Канади у рамках співпраці урядів Канади та України. Вона була інтерном тіньового міністра Шеннон Стаббс.

Читайте також