Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Чому не варто відкладати щеплення від гепатиту В

25 квітня 2019
142440

Перше рішення на користь життя - вакцинація від гепатиту В. Його роблять малюку у перші 24 години життя. Дуже важливо, щоб батьки були готові до цього і не відмовлялися від щеплення, адже гепатит В є найнебезпечнішим саме для малюків до року, наголошує Центр громадського здоров’я МОЗ України.

 

Чому варто захистити дитину від гепатиту В

Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція печінки, яку викликає вірус гепатиту В.

Його можливі наслідки – хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу та раку печінки.

Найбільше гепатит загрожує дітям до 1 року. Саме у цьому віці 90% вірогідності, що гепатит В стане хронічною хворобою. Ризик знижується, коли дитина стає старшою. Приблизно у 30-50% дітей, інфікованих у віці від 1 до 6 років, розвивається хронічний гепатит В.

У 20-30% людей, інфікованих гепатитом В в дитинстві, в подальшому розвивається цироз та рак печінки.  

За оцінками ВООЗ, понад 2 мільярди людей в світі інфіковані гепатитом В, з них близько 360 мільйонів мають хронічну форму. Щороку реєструють 4,5 мільйонів нових випадків захворювання. Від наслідків хронічного гепатиту В щороку помирає близько 700 000 людей.

Хронічний гепатит В - невиліковний. Але його можна попередити завдяки вакцинації. Щеплення ефективно попереджає інфекцію та її хронічні наслідки в 96%. Захист зберігається щонайменше 20 років, а у деяких випадках - протягом усього життя.

 

Як і коли вакцинувати дитину

Для надійного захисту дитина має отримати три дози вакцини:

  • 1 - протягом 24 годин після народження (Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує якнайшвидше вакцинувати новонароджених дітей від гепатиту В);
  • 2 - у 2 місяці;
  • 3 - у 6 місяців.

Дуже важливо отримати усі три вакцини, адже від цього залежить рівень захисту дитини. Так, після першої дози вакцини, дитина має захист у 48% через місяць після вакцинації. Через два місяці після другого щеплення рівень захисту становить 91%, після третьої дози рівень захисту досягає 96%. Три дози вакцини захищають дитину від гепатиту на усе життя.

Якщо дитина не була вакцинована вчасно, вакцинація проводиться за схемою 0-1-6, тобто друга вакцина вводиться через місяць після першої, третя - на 6 місяць.  

Щеплення від гепатиту В робиться виключно внутрішньом’язово.

 

Де вакцинуватись і чи вакциновані українські діти

З 2000 року вакцина від гепатиту В є в національному Календарі щеплень - її закуповує держава, а отже, вакцинація є безоплатною для всіх дітей до 18 років.

Новонароджені діти отримують перше щеплення у пологовому будинку, інші - у комунальному (“державному”) закладі охорони здоров’я, де працюють сімейні лікарі та педіатри. З літа 2019 року зробити щеплення можна буде у приватних пологових будинках та неонатологічних цетрах, а також у лікаря-ФОП чи приватній клініці - у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію.

Це буде абсолютно безоплатно: сюди постачатимуться вакцини, закуплені за державний кошт.

Протягом 2004-2008 років охоплення вакцинацією дітей до 1 року в Україні сягало рекордних показників: від 84% майже до 98%. З 2009 року, через поширення антивакцинаторських ідей, батьки масово розпочали відмовлятися від вакцинації.

За 9 років такого тренду в Україні накопичилося близько 2,5 млн дітей, що не мають імунного захисту від гепатиту В. У групі найбільшого ризику - діти до 5 років - понад 1,1 млн дітей. Тобто кожен другий з цих дітей при зустрічі з інфекцією може захворіти на хронічний гепатит В і, як наслідок, отримати цироз або рак печінки.

Вакцинація є найуспішнішим методом боротьби із захворюваннями та смертністю внаслідок вакцинокерованих хвороб. Вчасно зроблене щеплення захищає дитину, а загальне охоплення вакцинацією у 95% може назавжди викорінити захворювання як явище.  


Хто і коли винайшов вакцину

Вакцину проти гепатиту В винайшов Барух Бламберг. Саме цей лікар і виявив гепатит В як хворобу, знайшов спосіб її діагностики, за що і був нагороджений Нобелівською премією.

Першу вакцину від гепатиту В почали використовувати на початку 80-х у Китаї та США. Її виготовляли з плазми крові людей, які хворіли гепатитом і протягом тривалого часу були носіями вірусу. Ця вакцина була складною у виробництві та дуже дороговартісною.

У 1987 році з’явилося друге покоління вакцин від гепатиту В. При виготовленні цієї вакцини використовувалася технологія генної модифікації рекомбінантної ДНК в клітинах дріжджових організмів. Нова технологія дозволила виготовляти вакцину швидше та у більших обсягах. Завдяки цьому вона стала значно дешевшою у виробництві, а отже, і доступнішою.

До кінця 2013 року вакцина проти гепатиту B для дітей грудного віку була введена на загальнонаціональному рівні в 183 країнах. Нині глобальне охоплення трьома дозами щеплення від гепатиту B оцінюється на рівні 81%, а у деяких країнах досягає 92%.

Після введення масової імунізації від гепатиту В захворюваність на гострі форми гепатиту в світі скоротилася в 10 разів.

Читайте також