Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Що треба знати про глаукому і коли варто перевірити очний тиск: розповідає експерт

7 березня 2019
28143

10-16 березня -  Світовий тиждень глаукоми (World Glaucoma Week).

Серед захворювань, що приводять до сліпоти, найпідступнішим є глаукома. Сліпота внаслідок глаукоми настає непомітно, поступово і найчастіше безболісно. Саме це пояснює той факт, що пацієнти звертаються до лікаря, коли відновити зір уже неможливо.

 

Про симптоми і лікування глаукоми розповідає Оксана Вітовська, експерт МОЗ України за напрямом «Офтальмологія», професор, завідуюча кафедрою офтальмології НМУ імені О.О.Богомольця.

 

 

В Україні зареєстровано близько 220 тисяч людей з глаукомою і щороку реєструється близько 20 тисяч нових випадків. Кожна п'ята людина з інвалідністю щодо зору – це людина, що втратила зір внаслідок глаукоми.  

При глаукомі підвищується внутрішньоочний тиск (ВОТ), звужується поле зору і розвивається атрофія зорового нерва. Захворювання на глаукому може прогресувати з різною швидкістю. Раннє її виявлення та своєчасне лікування дозволяє зберегти зір протягом тривалого часу.

Своєчасні профілактичні огляди у вашого сімейного лікаря чи терапевта допоможуть вчасно виявити проблему.

Ви в групі ризику, якщо вам 40 років чи більше, у членів вашої родини була глаукома, у вас є судинна патологія, короткозорість, були травми очей або хірургічні втручання.

Небезпечні симптоми глаукоми, коли обов’язково треба звернутися до лікаря:

  • “літаючі мушки” перед очима;
  • райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього;
  • затуманювання зору, часта зміна окулярів.

За потреби ваш сімейний лікар або терапевт направить до вузькопрофільного спеціаліста. Для діагностики глаукоми лікар перевіряє зір, поле зору, стан зорового нерва та вимірює ВОТ.

Лікувати глаукому можна як медикаментозними засобами (краплі, уколи, таблетки), так і лазером та хірургічними методами. Найголовніше тут - строго дотримуватись рекомендацій лікаря і призначеного курсу лікування. Часто пацієнти на власний розсуд припиняють прийом рекомендованих препаратів, змінюють режим лікування, оскільки почуваються краще. Це призводить до ще більшого прогресування глаукоми та прискорення зниження зору.

Читайте також