Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Ключові зміни у лікуванні мультирезистентного та рифампіцин-резистентного туберкульозу ВООЗ в перекладі українською

4 вересня 2018
5737

У серпні 2018 року Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала основні ключові зміни до підходів лікування мультирезистентного туберкульозу. Оновлені та деталізовані рекомендації ВООЗ щодо лікування мультирезистентного туберкульозу будуть опубліковані до кінця 2018 року, включаючи деталізовану оцінку даних GRADE. 

Центр громадського здоров’я МОЗ України нещодавно провів телеконференцію для інформування фахівців регіональних протитуберкульозних служб щодо ключових змін у підходах до лікування мультирезистентного туберкульозу. Під час телеконференції обговорили першочергові кроки для підготовки регіонів до впровадження оновлених режимів лікування мультирезистентного туберкульозу відповідно до останніх рекомендацій ВООЗ.

Зокрема, ВООЗ рекомендує для національних протитуберкульозних програм:

  • замінити канаміцин на амікацин у корокострокових курсах лікування, не чекаючи, доки будуть використані існуючі запаси канаміцину;
  • проінформувати пацієнтів на лікуванні про відносні переваги та недоліки продовження короткострокового курсу лікування із застосуванням канаміцину;
  • посилити клінічний та мікробіологічнийй моніторинг, а також моніторинг безпеки, щоб забезпечити швидкий перехід пацієнтів на нові довготривалі курси лікування МР ТБ у випадку появи перших ознак непереносимості препаратів, ототоксичності або відсутності реакції на препарати.

Фахівці Центру громадського здоров’я будуть спільно з партнерами супроводжувати регіональні протитуберкульозні програми у належному впровадженні змін, рекомендованих ВООЗ, а також завчасно планувати внесення змін до закупівель протитуберкульозних препаратів.