Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як запобігти зловживанню адміністративним ресурсом і незаконній агітації у медзакладі: інструкція для медиків

28 березня 2019
2733

Заклади охорони здоров’я  не можуть бути майданчиками для політичних агітацій. Це протизаконно і неетично. Щоби не допустити використання ресурсів медзакладів і медиків у виборчих цілях, МОЗ України спільно з міжнародною організацією «Міжнародна фундація виборчих систем (IFES)» розробили рекомендації для медиків.

У збірнику проаналізовані типові ситуації, з якими можуть стикатися працівники закладів охорони здоров’я у виборчий період і які можуть містити ознаки порушення законодавства про вибори і зловживання адміністративним ресурсом. Кожна ситуація містить законодавче трактування дій учасників, можливу відповідальність за вчинення визначених дій і чіткі інструкції для медиків, як діяти у подібних ситуаціях, кого повідомляти про випадки зловживання адмінресурсом тощо. Визначений алгоритм дій медика дозволить зупинити порушення законодавства та захистити себе.

Крім того, у рамках інформаційної кампанії проводяться тренінги для медиків. Експерти навчають працівників закладів охорони здоров’я, як не допустити використання себе і ресурсів медзакладів у виборчих цілях. Це допоможе захистити їхні права та права пацієнтів.

Протидія незаконній агітації та зловживанню адміністративним ресурсом проводиться не лише у медичній сфері. Меморандум про співпрацю з IFES підписали також в Міністерстві освіти і науки України, щоб уникнути такого зловживання в закладах освіти.