Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Як лікарю отримати ключ для накладання цифрового підпису на рецепт

9 липня 2019
18227

Для того щоб виписати рецепт за програмою «Доступні ліки» в електронній системі, лікар має накласти свій кваліфікований електронний підпис (КЕП). З липня для цього буде необхідний КЕП працівника закладу. Розповідаємо, як перевірити його наявність і в разі потреби отримати.

Існують два типи Кваліфікованого електронного підпису (КЕП, попередня назва — електронний цифровий підпис, ЕЦП): КЕП фізичної особи та КЕП співробітника організації (юридичної особи). 

Електронна система охорони здоров’я дозволяє лікарю підписати декларацію з пацієнтом, використовуючи його КЕП фізичної особи, однак для виписування електронного рецепта з липня буде необхідний КЕП співробітника організації. Тому лікарям, які виписують електронні рецепти, рекомендуємо перевірити свій КЕП. І якщо необхідно, додатково отримати КЕП співробітника організації. 

Перевірити, хто з працівників закладу має КЕП юридичної особи, можна на сайті Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (АЦСК ІДД ДФС): https://acskidd.gov.ua/certificates-search. Для цього введіть код ЄДРПОУ вашого закладу у відповідне поле.

Система покаже всі КЕП, які зареєстровані на працівників цього закладу. Якщо вашого серед них немає, вам треба отримати КЕП працівника закладу. 

Ключі КЕП можна безкоштовно отримати від вказаного АЦСК ІДД ДФС. Існують також інші акредитовані центри сертифікації ключів, які надають такі послуги на комерційній або іншій основі (наприклад, банк може безкоштовно видавати КЕП своїм клієнтам). 

Повний список акредитованих центрів сертифікації ключів є в Електронному реєстрі суб’єктів сфери КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України: https://www.czo.gov.ua/ca-registry

Процедуру отримання ключів КЕП юридичної особи (співробітника підприємства) від АЦСК ІДД ДФС описано тут: https://acskidd.gov.ua/ur_osoba

Отримати послуги КЕП можна в представництвах АЦСК ІДД ДФС винятково у межах територіальної одиниці (області) державної реєстрації юридичної особи. 

Адресу та іншу контактну інформацію найближчих представництв АЦСК ІДД ДФС можна знайти за посиланням: http://acskidd.gov.ua/contacts.

Під час процедури формування КЕП генерується пара з відкритого і закритого ключів, які відповідають один одному. Відкритий ключ потрібен для перевірки автентичності цифрового підпису і розміщується на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС. 

Закритий (особистий) ключ КЕП записується на носій, який видається підписувачу. Це файл спеціального формату, і побачити його у списку файлів можна лише за умови, що в налаштуваннях папок носія активовано режим відображення прихованих файлів. Підписувач має також запам’ятати пароль для доступу до свого особистого ключа. Цей пароль потрібно вводити під час накладання підпису. У випадку втрати пароля відновити його неможливо, в такому разі необхідно отримати нові ключі КЕП. 

Строк чинності КЕП від АЦСК ІДД ДФС становить два роки з моменту формування. Якщо у вас вже є КЕП, варто перевірити, чи досі він чинний.

Читайте також