Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

5 рекомандацій ВООЗ щодо попередження поширення резистентності до антибіотиків

22 листопада 2016
5465

З 14 по 20 листопада цього року весь світ відзначив другий щорічний Глобальний тиждень правильного використання антибіотиків. Особлива увага цього року приділяється саме ролі медичних працівників. Тому Міністерство охорони здоров’я України спільно з ВООЗ провели першу з серії лекцій “Як правильно вживати антибіотики”. 

Європейське регіональне Бюро ВООЗ рекомендує працівникам охорони здоров'я допомогти попередити поширення резистентності до антибіотиків, дотримуючись 5 ключових рекомендацій:

  1. Чисті руки не поширюють інфекції. Перед будь-якими маніпуляціями переконайтесь, що ваші руки, інструменти і все довкола чисті.
  2. Призначайте антибіотики відповідно до чинних рекомендацій доказової медицини і тільки в тому випадку, якщо вони дійсно необхідні.
  3. Якщо це можливо, проведіть тест для визначення чутливості до антибіотику. 
  4. Зверніть увагу пацієнта на дозування антибіотиків і тривалість лікування.
  5. Слідкуйте, щоб ваші пацієнти були вакциновані відповідно до актуального календаря щеплень.

Слід пояснювати своїм пацієнтам, як правильно приймати антибіотики і про небезпеку їх неправильного використання. Важливою складовою профілактики інфекцій є інформування про щеплення, миття рук, безпечний секс і необхідність прикривати ніс і рот при чханні.

Через стійкість бактерій до антибіотиків ускладнюється боротьба з внутрішньолікарняними інфекціями. У доповіді ВООЗ "Глобальний тягар ендемічних інфекцій, пов'язаних з наданням медико-санітарної допомоги" зазначено, що в Європі інфекції, набуті в закладах охорони здоров'я, стають причиною додаткових 16 мільйонів днів проведених у лікарні. Щорічні фінансові втрати оцінюються приблизно в 7 мільярдів євро. Працівники охорони здоров'я мають повідомляти командам інфекційного контролю про виявлені випадки інфекційних хвороб, що викликані стійкими мікроорганізмами. 

Розвиток стійкості до антибіотиків прискорюється через їх неправильне і надмірне використання, а також прогалини у організації заходів з профілактики та контролю. На всіх рівнях суспільства можуть бути зроблені кроки, спрямовані на зменшення впливу та обмеження поширення стійкості, але при цьому особливо важлива роль у збереженні потенціалу антибіотиків належить медикам.
 

Більше про ініціативу можна дізнатися у мережі з поміткою #AntibioticResistance.

Завантажити