Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Оголошення та анонси

Прес-брифінг до Світового дня боротьби з туберкульозом 21 березня 2019, 15:30 м. Київ, площа Конституції
21 березня 15:30

21 березня о 15:30 перед будівлею Верховної Ради, на площі Конституції, відбудеться прес-брифінг для представників ЗМІ у рамках проведення акції «Настав ЧАС», присвяченої Світовому дню боротьби з туберкульозом (24 березня).

Учасники:

  • Сергій Кіраль, народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом»;
  • д-р Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я МОЗ України;
  • Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»;
  • Огтай Гозалов, медичний спеціаліст Європейського бюро ВООЗ;
  • Захедул Іслам, директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками МБФ «Альянс громадського здоров’я»;
  • Ольга Клименко, людина, яка подолала туберкульоз, голова пацієнтської організації TB People Ukraine.

Дата та час: 21 березня 2019 р. о 15:30 ​

Місце проведення: м. Київ, площа Конституції (перед будівлею Верховної Ради).

Акредитація на місці за редакційними посвідченнями. Контактна особа — Яна Панченко, 097 591 75 45.

У рамках акції «Настав ЧАС» перед Верховною Радою встановлять 4-метрову інсталяцію у вигляді годинника, на циферблаті якого разом зі слоганом «Настав ЧАС подолати туберкульоз» замість цифр будуть зазначені основні кроки у боротьбі з туберкульозом:

  • затвердження Загальнодержавної програми протидії захворюванню на ТБ;
  • своєчасне виявлення ТБ;
  • забезпечення лікування, орієнтованого на потреби людини;
  • зменшення фінансового тягаря людей, які постраждали від ТБ.

Акція «Настав ЧАС» відбуватиметься в рамках всесвітньої інформаційної кампанії It’s time, започаткованої міжнародним партнерством «Зупинимо туберкульоз» (Stop TB Partnership). Мета кампанії — привернути увагу світової спільноти до проблеми ТБ в Україні. Щороку в нашій країні помирає від ТБ понад 3 700 людей, кожного дня — близько десяти пацієнтів. Непрямі економічні збитки у такій ситуації щороку становлять понад $12 млн. І хоча в останні роки є певне поліпшення ситуації, лише 2018 р. зареєстровано 21 314 нових випадків туберкульозу. При цьому, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляють, а основною проблемою залишається резистентний туберкульоз (нечутливий до традиційних ліків), який вимагає більш тривалого й дорогого лікування і дає нижчі шанси на успішний результат.

Перед початком акції, о 14:00, Парламентська платформа боротьби з туберкульозом за підтримки партнерів організує в приміщенні ВРУ національний круглий стіл.

Організатори заходу: міжфракційне депутатське об’єднання «Парламентська платформа боротьби з ТБ», за підтримки МБФ «Альянс громадського здоров’я» (що виступає в Україні координаційним центром організацій громадянського суспільства із роботи з міжнародним рухом парламентарів «Глобальний Кокус проти ТБ»), Центру громадського здоров’я, Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», Європейської коаліції з боротьби із ТБ, Мережі «100% життя», Stop TB Partnership, Global TB Caucus.